Sivut

tiistai 5. toukokuuta 2015

Superfood!

Lisäravinteet eivät ole enää vain urheilijoiden ”palautusjuoma” ja ”proteiinilisä”, vaan esim. Leaderillä on laaja valikoima niinkutsuttuja superfoodeja, joka nyt sinäänsä on vain trendikäs nimitys ruoka-aineille jotka ovat olleet ihmiskunnan keskuudessa jopa kymmeniä tuhansia vuosia.
Tästä helppo esimerkki on suomalainen mustikka – kaikin tavoin superfood.

Ja nyt pureudunkin esimerkkinä muutaman Superfoodin ihmeelliseen, tai oikeastaan ei niin ihmeelliseen vaan meille vielä vähän tuntemattomaan, maailmaan.

Tämän päivän pakkaus- ja kuljetusmenetelmien ansiosta meillä täällä pohjolassa on nykyään mahdollisuus nauttia muiden maiden ”mustikoista”, superfoodeista, jotka ovat toisille kansoille olleet perinneruokaa jo ikuisuuden, mutta meille uusi juttu. Näitä esimerkkejä ovat erilaiset marjat kuten Gojimarjat, viherjauheet kuten Chlorella, Spirulina ja Vehnänoras, Macajauhe, raakakaakao, Lucuma… Ja taas meiltä Suomesta lähtee noihin kaukaisiin maihin kuivattuja mustikoita, puolukoita ynnä muita suomalaisia superfoodeja.

Mitä nämä eksoottiset superfoodit siis meille uutta tarjoavat jos kerta Suomen luonto on täynnä superruokia?
Ne tarjoavat meille ennen kaikkea vaihtoehdon sekä vaihtelua.

Itselleni esimerkiksi ei mustikka sellaisenaan sovi, mahani ei tykkää. Mutta taas gojimarjoja se kestää mainiosti. Eli ei tarvitse ”marjatta” olla sen vuoksi että joku marja ei sovi. Goji on erittäin ravinnerikas marja.

Lucuma on erinomainen makeutusvaihtoehto vaikka jälkiruokiin, ja huomattavasti terveellisempi ravintosisällöltään kuin puhdistettu sokeri esimerkiksi. Sisältäen mm. vitamiineja.

Raakakaakao (jauhe/nibsit) on todellista superruokaa jolle ei vastinetta Suomen metsästä löydy vaikka kuinka sieniä ja tammenterhoja tarkastelisi. Ja tässä on sellainen tuote jota suosittelen jokaisen lisäämään päivittäiseen elämään. Se on todellinen mineraalipommi ja kaakaon piristävä vaikutus on todettu moneen kertaan. Ja kofeiiniherkille ihmisille tiedoksi että se harhaluulo että kaakaon piristävä vaikutus perustuisi sen sisältämään kofeiiniin ei pidä paikkansa, vaan se sisältää kofeiinin tavoin elimistössä vaikuttavaa erittäin harvinaista teobromiinia. Kannattaa muistaa se että teobromiinin vaikutus on melkoisen pitkäkestoinen sillä maksamme entsyymit pilkkovat teobromiinin vain noin 50%:sti 6-10 tunnin kuluessa nauttimisesta. Eli ei välttämättä hirveitä määriä kaakaota ennen nukkumaan menoa.
Hyvä vinkki: hunajalla makeutettu mantelijuoma yhdistettynä kaakaojauheeseen – Nam, ja on terveellistä!!

Macajauhe on taas lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna kehon oma ”tilanteeseen mukauttaja”, eli niin sanottu adoptogeeni. Se siis auttaa kehoa sietämään ja ”pääsemään” ylitse mm. stressin aiheuttamista hormonimuutoksista elimistö, pyrkien tasapainoittamaan elimistön tilaa luonnollisella tavalla.
Macajauhe kuuluu ehdottomasti kausituotteisiin itselläni, ympäri vuoden! Mitä tarkoitan kausituotteella?
Sitä että macaa ei kannata käyttää jatkuvasti vaan kausittain, esim. kaksi kuukautta käyttöä ja kuukausi taukoa, näin elimistö ei pääse tottumaan macaan ja vaikutukset pysyvät vahvempina.

Tästä listasta voisi tehdä kilometrin mittaisen joten let’s keep it simple! Otan tähän hulppeaan joukkoon kuitenkin vielä itselleni tärkeimmän eli laadukkaan viherjauheen. Chlorella, Spirulina ja Vehnänoras ovat kaikki erinomaisia viherjauhelisiä. Mistä viherjauheissa on kyse? No, tästäkin voisi oman luennon pitää joten selitän asian hyvin yksinkertaisesti: Yksi 5 gramman teelusikallinen chlorellaa vastaa 200g lehtivihreää. Eli viisi teelusikallista vastaa kilon salaatin lehtivihreää, nyt puhutaan todella tiivistetystä superfoodista!!
Eli jos salaatti ei meinaa maistua mutta kaipaa kuitenkin sen terveysvaikutuksia niin suosittelen lämpimästi tutustumaan viherjauheiden maailmaan. Ja chlorella on hyvä esimerkki siitä että ihan uudesta keksinnöstä ei ole kyse vaan reilun kahden miljardin vuoden ajan maapalloa asuttaneesta levästä on kyse.
Vehnänoras on taas vastaava Suomessakin tuttu viherjauhe, jota muuten voi kasvattaa itse vaikka kotona!
Jos itse joutuisin valitsemaan yhden superfoodin jota ilman en voisi elää niin se olisi juuri chlorella, sen mielettömien terveysvaikutusten vuoksi.

-Petteri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti